Şehirler ve Kokular

Şehirler ve Kokular

26 Ekim Cumartesi günü Türkiye'nin 81 ilinden 400 öğretmen ve öğrencinin katilimiyla "Şehirler ve Kokular" projesi gerçekleştirildi.

30.10.2019 465

26 Ekim Cumartesi günü Türkiye'nin 81 ilinden 400 öğretmen ve öğrencinin katilimiyla "Şehirler ve Kokular" projesi gerçekleştirildi. Kurucu Fatma Ayan bir eTwinning projesi olan  "Şehirler ve Kokular" için proje kurucu ortağı Yasemin Arı Gürel ile birlikte Alanya da muhteşem bir final sergisi organize etti. Final sergisi Alanya yat limani şelale önü mevkiinde yoğun bir katilimla gerçekleşti. Alanya Kaymakami, Alanya Belediye Baskani, Alanya İlçe Milli Egitim Müdürünün de tesrifleriyle gerceklesen acilista, sivil toplum orgutleri ve eTwininnig kurucusu da yer aldı. 

Her şehrin bir kokusu vardır diyerek yola çıktık. Bu kokuları araştırıp bir araya topladık ve Alanya'da muhteşem bir festivalle tüm Türkiye'ye tanıttık. 26 Ekim günü Alanya buram buram Türkiye koktu. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen 400 öğretmen ve öğrenci 5 aylık bir çalışmanın ardından bir araya gelerek bu festivali gerçekleştirdi. Projenin hiç bir ödeneği yoktu. Bütün masraflar Alanya'nin ve Türkiye'nin dört bir yanındaki gönüllüler tarafından karşılandı. O yüzden bu projenin eşi ve emsali olamaz. Bu projede  Türkiye'nin dört bir tarafından kocaman yürekli  gönüllüler  ve projeyi gerçekleştirebilmek için kapı kapı dolaşıp projeyi anlatan öğretmenler ve velilerimiz yer aldı. Nasıl bir emek olduğunu anlatamayız. Ama o alana gelen, standları gezen herkes bu çok zor bir proje nasıl başardınız dediler ve öğretmenlerin kardelen misali neler başarabileceklerini gördüler. Bir ellerinde öğrenciler diğer ellerinde koli koli malzemelerle yollara düşen öğretmenlerimiz bir  taraftan öğrencilerimiz Alanya'da deniz görsün Alanya'yı tanısın diye çabalarken, bir taraftan şehrini ve kokusunu tanıtmak için çırpındı. Hiç bir meslek grubu bu kadar özverili olamaz. Her sey muhteşemdi. 

Projede Konya 'yı Meram Ali Yaman İlkokulu Sınıf Öğretmeni Yasemin GÖK temsil etti. Projeye 4 öğrenci ve 4 velisi de iştirak etti. Konya' dan Üzerlik Otumuz ve Dağ Çayımızın kokusuyla katılım sağlandı. Standda üzerlik otu yakıldı, dağ çayı ikram edildi. Bunun dışında; Mesnevi, Büyükşehir Belediyesi yayınlarından Konya'nın 40 Çocuk Oyunu Kitabı, Konya tanıtım broşürleri, Mevlana şekeri, Konya sarması, Selçuklu mutfağından bir lezzet olan Kenevir Helvası, Türkiye üretiminde 1. olduğumuz havuç, Konya Gevreği misafirlere tanıtıldı. Konya standı oldukça ilgi görürken bu ürünler diğer katılımcı illere hediye edildi. Projeye Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Belediyesi, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Ali Yaman İlkokulu Müdürlüğü ve personeli destek vermiştir. 

 

Şehirler ve Kokular Projesinde, Türkiye'nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıstan gelen özel gereksinimli öğrencilerimizle bir kültür mozaiği oluşturduk. Alana gelerek standlari ziyaret eden misafirlerimiz ve il temsilcisi öğretmen, veli ve öğrencilerimiz Türkiye nasil kokuyor hissettiler. Hangi standa gitseler o ilin  kültürünü, kokusunu içlerine çektiler. Bunu başarmak için yola çıktık ve muhteşem bir finalle başardık. Bu süreçte öğrencilerimizin pek çoğu  ilk kez denizi gördüler, ilk kez otelde konakladilar, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna arkadaş edindiler, halay çektiler, horon oynadılar...Bu öyle değerli bir şeydi ki sadece kendileri için ogrenmediler illerine döndüklerinde diger illerin kendilerine getirdikleri hediyeleri arkadaşlarıyla paylaşarak onlara da öğrettiler. Sergiler açtılar Türkiye'yi okullarına tanıttılar. 

 

Bu projede en önemli değerlerimize biri de "Türkiye Ağacı" ortak ürünümüzdü. Tüm iller final sergisine gelirken memleketlerinden bir kese toprak getirerek bir zeytin ağacı diktiler. Öğrenciler 30-40 yıl sonra bile gelseler bu ağacı ziyaret edebilecekler. Kağıt katlama sanatıyla turna kuşu yaptılar ve bir barış ağacı oluşturdular.

 

Özetle bu proje öğrencilerimizin yaparak, yaşayarak öğrenme sürecine en büyük  katkıyı sağladı. Mutluyuz, gururluyuz.

 

Proje final sergisi sonrasında Alanya yatçılar  derneğinin tahsis ettiği Türkiye'nin en büyük gezinti gemisi Barbosa ile denize açılan 400 öğretmen ve öğrenci büyük bir coşkuyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı marşlarla, şiirlerle kutladı. 

 

Proje sonrasında illere hediye olarak verilen ürünler sayesinde her il kendi okulunda bir sergi açarak projenin müfredat entegrasyonunu da gerçekleştirmiş olacak. Alanya dan sonra her il Türkiye kokacak.

 

30-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-201930-10-2019